Over

De Kleine Houtstraat

De Kleine Houtstraat is één van de 7 Gouden Straatjes, en een van de oudste en meest charmante winkelstraten in het centrum van Haarlem, een historische stad in de provincie Noord-Holland, Nederland.

De Kleine Houtstraat heeft een gevarieerd aanbod van winkels, waaronder modeboetieks, gespecialiseerde winkels, kunstgalerieën, antiekwinkels, woonaccessoire-winkels en restaurants.

De straat is zeer geliefd bij zowel de inwoners van Haarlem als bij toeristen, vanwege de authentieke uitstraling, de gezellige sfeer en het grote aantal bijzondere winkels.

Foto door Marek Ślusarczyk, 2008.

De Gouden Straatjes

De zeven Gouden Straatjes in Haarlem zijn een must-see bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, architectuur en winkelen. Deze charmante, geplaveide straten zijn gevuld met prachtige panden uit de 17e en 18e eeuw, die oorspronkelijk gebouwd werden voor rijke kooplieden en ambachtslieden.

De Gouden Straatjes bestaan uit zeven winkelstraten in Haarlem: de Kleine Houtstraat, de Gierstraat, de Warmoesstraat, de Schagchelstraat, de Koningstraat, de Anegang en de Zijlstraat. Elke straat heeft zijn eigen karakter en biedt een unieke mix van winkels, boetieks, galeries en restaurants. Je vindt er ambachtelijke winkels waar je handgemaakte producten kunt kopen, maar ook high-end modeboetieks en designwinkels.

Een van de hoogtepunten van de Gouden Straatjes is de vele monumentale panden die je er kunt vinden. Veel van deze panden hebben prachtig bewaard gebleven gevels met gebeeldhouwde decoraties en fraaie details. Een voorbeeld hiervan is het Frans Hals Museum, gevestigd in een monumentaal pand aan de Groot Heiligland. Het museum is gewijd aan de beroemde schilder Frans Hals, die in de 17e eeuw in Haarlem woonde en werkte.

Ook de horeca in de Gouden Straatjes is de moeite waard. Je vindt er gezellige cafés, trendy bars en restaurants met heerlijke gerechten. Probeer zeker eens de lokale specialiteit: Haarlemse jopenbier, een amberkleurig bier dat al sinds de 15e eeuw wordt gebrouwen.

De Gouden Straatjes zijn gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Haarlem en zijn een geweldige plek om te verkennen tijdens een wandeling door de stad. Of je nu op zoek bent naar historie, architectuur of winkelen, de Gouden Straatjes bieden voor ieder wat wils.